By: Quinten Schouten
Sherborne bewegingspedagogiek is een methode die door Veronica Sherborne in Engeland is ontwikkeld. Omdat ik er heel enthousiast over ben wilde ik mijn kennis graag delen met de staf en de kinderen in Amor Village. Ik werk al jaren met deze methode in Nederland met kinderen met een verstandelijke beperking van allerlei niveaus en leeftijden. Ik werk veel in kleine groepen met kinderen en begeleiders en soms met ouders samen. In India heb ik tijdens vrijwilligerswerk in een tehuis voor kinderen met een verstandelijke beperking ervaring opgedaan met Sherborne met wat groter groepen waarbij jongeren met een lichte verstandelijke beperking de kleinere meervoudig beperkte kinderen begeleidde, dat alles onder begeleiding van een leerkracht en een groepsleidster. Tijdens mijn laatste bezoek heb ik door middel van gastlessen met de staf bekeken of Sherborne bewegingspedagogiek ook past bij de werkwijze van Amor Village.
Ik heb vijf gastlessen Sherborne bewegingspedagogiek gegeven aan de kinderen en twee Sherborne workshops met een theorie deel en een praktijkdeel aan de Staff. Daarbij waren de huisouders aanwezig, maar ook de leerkrachten voor speciaal onderwijs en de psycholoog.
Sherborne bewegingspedagogiek is gebaseerd op de bewegingsspelletjes die een moeder en een kind van nature met elkaar doen. Zoals: Wiegen, vliegtuigje, kiekeboe, hop paardje hop, vis, vis wallevis en schuitje varen. Deze spelletjes zijn aangepast zodat ze ook met grotere kinderen gedaan kunnen worden en ingedeeld in categorieën zodat voor specifieke doelen kunnen worden ingezet. Er zijn behalve wat matten geen materialen nodig.



Er zijn spelletjes om meer besef van het eigen lichaam te krijgen, spelletjes om meer besef van de omgeving te krijgen en spelletjes om meer besef van de ander te krijgen. De spelletjes om meer besef van de ander te krijgen zijn ingedeeld in drie soorten: spelletjes waarbij de een zorg draagt voor de ander en de ander zich overgeeft aan de beweging zoals bij het wiegen, spelletjes waarbij de beweging samen gemaakt wordt, zoals schuitje varen, en spelletjes waarbij de beweging tegen elkaar gemaakt wordt, zoals rug tegen rug duwen of de ander die op handen en knieën staat op een mat omduwen. Hiervan leer je je eigen kracht bundelen en je bewust worden van de ander.
De spelletjes zijn het middel en niet het doel, ze zijn geen oefening op zich maar dragen allemaal bij aan meer besef van zichzelf, de ander en de ruimte. Er is ook geen goed of fout bij de spelletjes. De houding van de begeleiders tijdens de Sherborne is belangrijk, open, stimulerend, rustig, positief, sensitief voor wat het kind wil en responsief reageren op alle reacties van het kind.



Er zijn veel verschillende spelletjes zijn aangeboden tijdens de gastlessen en de workshops. Van alle spelletjes is een tekening gemaakt zodat de kinderen en de staf de spelletjes zich kunnen herinneren en herhalen als ik weer weg ben. Ook zijn er foto’s en filmpjes gemaakt voor de staf om later terug te kijken naar de oefeningen.
Het was opvallend hoeveel plezier de kinderen en de staf hadden tijdens de Sherborne spelletjes. Het mooiste compliment was dat een van de begeleidsters een ernstig gehandicapt kind wat normaal gesproken erg in zijn eigen wereldje zit voor het eerst had zien lachen. Normaal vertoont dit kind weinig reactie op wat er om hem heen gebeurt.



De staf vond het werken met de Sherborne bewegingspedagogiekspelletjes goed passen bij de werkwijze van Amor en heeft Sherborne bewegingsspelletjes opgenomen in het rooster.


